Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κοττάνη - Ξάνθης (Ελληνοβουλγαρικά σύνορα) : Jour fix ....... στη παραδοσιακή ταβέρνα του Τζεμήλ Χαλήλ Ογλού

Info : Σε απόσταση αναπνοής  από τα  Eλληνοβουλγαρικά σύνορα  βρίσκεται  το τελευταίο χωριό της ελληνικής επικράτειας η Κοττάνη του νομού Ξάνθης , εκεί λοιπόν ο  φίλος μου ο πομάκος ο Τζεμήλ Χαλήλ Ογλού  μαζί με τη γυναίκα του Μουσγκιέν επισκεύασαν το πέτρινο πατρικό τους  σπίτι, και στο ισόγειο λειτουργούν   την ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα . Περιττό  να σας πω ότι ο Τζεμήλ μαγειρεύει το καλύτερο κατσικάκι και σις κεμπάπ εδώ στη περιοχή της ορεινής Ξάνθης, ενώ  ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους  οι  πίτες που φτιάχνει η Μουσγκιέν. Πάνω από την ταβέρνα ο Τζεμήλ αξιοποίησε το παλιό του σπιτικό και το μετέτρεψε σε ένα αξιοπρόσεκτο λαογραφικό μουσείο με τον σοφρά και το τζάκι του, τη κουζίνα με τα σινιά τα χάλκινα το «φανάρι» το ψυγείο του πάγου και με άλλα χρηστικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών. Δεν θα σας  απαριθμήσω  ένα προς ένα τα πιάτα που δοκιμάσαμε   , θα  σας  παραθέσω όμως ένα απόσπασμα  απ’ αυτά που έγραψε ο Ηλίας Μαμαλάκης στο www.protagon.gr  όταν επισκέφτηκε τον Τζεμήλ στη Κοττάνη. Ένα κείμενο πολύ  παραστατικό και πολύ ζουμερό  « …… Και θα μου πείτε τι έφαγες βρε παιδί μου και σε ενθουσίασε τόσο. Ακούστε να ξελιγωθείτε. Ζεστό κατσαμάκι δηλαδή πίτα με καλαμποκάλευρο, φέτα και κρεμμυδάκι, πατατόπιτα, τριών ειδών ψωμιά, σταρένιο, καλαμποκόψωμο και σιταρένιο με λάδι, τουρσιά σπιτικά όλων των ειδών, άγρια χόρτα μαζεμένα από το θείο με πιπεριές Φλωρίνης, μελιτζάνα ψητή με φέτα, αρνάκι με πατάτες, λαγουδάκι στιφάδο, γιαουρτλού κεμπάπ σερβιρισμένο με πατατοκεφτέδες, πιλάφι με σάλτσα από τας κεμπάπ, ποικιλία από ψητά, γλυκάδια, παϊδάκια, σουτζουκάκια, σις κεμπάπ, συκωτάκια. Ένα εκπληκτικό πρόβειο γιαούρτι σουρωτό φτιαγμένο από τους ίδιους, με γλυκά του κουταλιού και φυσικά ήπιαμε κρασάκι καλοδιαλεγμένο και καλοσυντηρημένο. Αισθάνθηκα ακριβώς το ίδιο σαν να έτρωγα στο εστιατόριο του Jean Georges Klein στη Γαλλία που και εκεί θέλεις μια διαδρομή για να φτάσεις, αλλά και μια μικρή περιουσία να πληρώσεις.  Στον Τζεμίλ θέλεις λίγα. Να ξέρετε ότι μπαίνοντας στην ταβέρνα του Τζεμίλ λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα κυματίζει διάπλατα η ελληνική σημαία και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Τζεμίλ είναι Πομάκος, είναι μουσουλμάνος και πιο Έλληνας από όλους μας …..»

 ΠΩΣ  ΘΑ  ΠΑΤΕ : Να σημειώσουμε εδώ πως η Κοττάνη απέχει οδικώς δυο περίπου ώρες από τη πόλη της Ξάνθης , θα ακολουθήσετε το δρόμο προς τον Εχίνο τις Θέρμες και τη Μέδουσα ,ενώ  δυο χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη ταβέρνα η άσφαλτος τελειώνει και ο δρόμος γίνεται χωμάτινος αλλά είναι προσπελάσιμος. 












Αυτές είναι οι νόστιμες πίτες  που φτιάχνει η γυναίκα του Τζεμήλ  η  Μουσγκιέν


Τα παϊδάκια του Τζεμήλ  φρεσκότατα και ζουμερά





Και ο Ηλίας Μαμαλάκης έγραψε στο βιβλίο  εντυπώσεων  του Τζεμήλ


Δυο χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη ταβέρνα του Τζεμήλ 
θα συναντήσετε αυτόν τον στενό χωμάτινο  δρόμο!!!

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Regensburg -Γερμανίας : Jour fix στο fast-food που πήγαινε ο Μότσαρτ και ο Γκαίτε !!!!!

Ονομάζεται  «Historische Wurstküche»  και είναι  «το πιο παλιό  fast-food » στον κόσμο  αφού ψήνει και σερβίρει  ασταμάτητα  από το 1135 μ.χ τα περίφημα λεπτά λουκάνικα του Ρένγκενσμπουργκ   με συνοδεία ξινού  λάχανου τουρσί ,γλυκιάς  σπιτικής  μουστάρδας και χειροποίητου σπιτικού ψωμιού  . Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Regensburg  στη Γερμανία  και στη βάση της πέτρινης γέφυρας (Steinerne Brücke) του ποταμού Δούναβη , όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να καθίσετε έξω στους ξύλινους πάγκους  που διαθέτει  το κατάστημα και να απολαύσετε τα νοστιμότατα λουκάνικα ρεμβάζοντας τα νερά του  Δούναβη  που  κυλάνε ορμητικά από μπροστά σας . Συνομιλώντας με την Μπρίγκιτε Λάνζινερ  τακτική θαμώνα  του «Historische Wurstküche» μου είπε πως από έγγραφα που βρεθήκαν  έμαθαν  πως το μαγαζί αυτό είχε και δυο διάσημους πελάτες τον σύνθετη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ   και τον νομικό , ποιητή  και πεζογράφο    Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε !!!!
 







ΓΡΑΝΙΤΗΣ- ΔΡΑΜΑΣ : Jour fix στο …… «Χάνι» των γεύσεων !!!!!


 Ο Γρανίτης είναι ένα πανέμορφο γραφικό ορεινό χωριό του Δήμου Νευροκοπίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 800  μέτρων. Γραφικά σπίτια από πέτρα, ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο και κυρίως ένα άκρως καθαρό κλίμα αποτελούν το μυστικό συνδυασμό της γοητείας του...Μάλιστα το υγιεινό κλίμα του Γρανίτη ήταν ήδη περιζήτητο από την δεκαετία του '50 και λειτουργούσε για πολλά χρόνια στη περιοχή σανατόριο .Στις τελευταίες στροφές του Γρανίτη ( που μέχρι τις αρχές του ΄80  θεωρείτο παραμεθόριος περιοχή , υπήρχε η αντίστοιχη μπάρα  μ’ εκείνη του Εχίνου Ξάνθης  και για να περάσεις έπρεπε να έχεις γραπτή άδεια  από τη Στρατιωτική Διοίκηση Δράμας  ) πηγαίνοντας  για  το Νευροκόπι  και αριστερά του δρόμου θα συναντήσετε την ταβέρνα «Το Χάνι» όπου τον χειμώνα μπουμπουνίζει το τζάκι και την «βαρέλα» (χειροποίητη σόμπα) και σερβίρει στο κόσμο   σούπες ,  μοσχαράκι με λαχανικά, και φασολάδα . Η λίστα των  γεύσεων όμως  δεν σταματά εδώ , συνεχίζεται  με  νοστιμότατα κρέατα  στα κάρβουνα ,  το εξαιρετικό  χειροποίητο  λουκάνικο  του  με γέμιση  πράσου και μικρών κομματιών κρέατος , φρεσκότατες σαλάτες από τον μπαχτσέ του ιδιοκτήτη , και  φυσικά  τις γλυκύτατες πατάτες από τα εύφορα χώματα του Νευροκοπίου .

 







Βαρκελώνη : Jour Fix με ισπανικές παέγιες !!!



Αφού  γευτήκαμε  τα νοστιμότατα  tapas  συμφωνήσαμε όλοι στη παρέα την επόμενη μέρα να διοργανώσουμε  ένα ακόμη  jour fix στη γη της Καταλονίας αυτή τη φορά   με το διάσημο  ισπανικό  έδεσμα την παέγια ( paella). Κλείσαμε λοιπόν τραπέζι σε ένα εστιατόριο κατά μήκος της γνωστής οδού  Las  Ramblas και αφεθήκαμε να μας κυριεύσουν  οι ερεθιστικές γεύσεις και τα υπέροχα χρώματα  από τις μοσχοβολιστές  παέγιες .

Η Ισπανική κουζίνα φημίζεται για τα πλούσια συστατικά της και τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Το τυπικό πιάτο της Ισπανίας είναι η Παέγια ( paella). Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα στην πραγματικότητα η ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία Πρόκειται δηλαδή για συνταγή με αραβικές καταβολές. Η παέγια στην ουσία είναι ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν , μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας ή συνηθέστερα, θαλασσινά και λαχανικά , συχνά περιέχει κοτόπουλο χοιρινό κρέας ή κουνέλι . Δοκιμάσαμε στην Βαρκελώνη τριών ειδών παέγιες την Paella de Carne, την Paella Mexicana, και την Paella de Verduras (πραγματικά θεϊκές γεύσεις !!!!) τις οποίες συνοδεύσαμε με κρύα σανγκρία (κόκκινο κρασί με φρούτα) και μπυρα San Miguel . Τα σχόλια δικά σας …… 

 












  

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

KATΑΛΟΝΙΑ : Jour fix ...... με tapas ( η ιεροτελεστία ......των tapas) !!!!!!



Το είχα κατά  νου όταν βρεθώ στην πανέμορφη Καταλονία  να διοργανώσω ένα jour fix με συνοδεία πεντανόστιμων  tapas . Αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους που έχουν επισκεφθεί την περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη ,Βαλένθια, Τσιρόνα) κι έχουν δοκιμάσει την κουζίνα της είναι η απέραντη ποικιλία των μεζέδων, τα περίφημα tapas που είναι  μικρές μερίδες  με γεύσεις θαλασσινών , λαχανικών και  κρεατικών . Τα tapas δεν είναι απλά ορεκτικά, είναι ουσιαστικά μια ιεροτελεστία για αυτόν που τα δοκιμάζει με τη συνοδεία ενός ποτηριού καλού κρασιού ή μιας κρύας μπύρας ( η San Miguel είναι η καλύτερη κατά την προσωπική μου γνώμη ) . Η λίστα με τα tapas  είναι πραγματικά ατελείωτη , επιλέξαμε και δοκιμάσαμε το παραδοσιακό χοιρινό χαμόν , γεμιστά καλαμαράκια ,  τον ισπανικό πατατοκεφτέ «Bombes  de  la Barceloneta»  με πικάντικες σάλτσες  aioli και bravas από πάνω , το  «Patatas amb queso y chorizo» (πατάτες με λουκάνικο τσορίθο)  , το « Spaguetti de Carabasso Amb Pesto» ( ζυμαρικά  με μια ελαφριά σάλτσα πέστο από πάνω ,κουκουνάρι και φέτες  ισπανικού κατσικίσιου τυριού ) , «Pa amb tomàquet» (είναι το ψωμί αλειμμένο με ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο) ,   το «Queso Fresco y Chorizo» (μέσα σε πήλινο λιωμένα   τυριά και αλλαντικά )  και τέλος τους σωλήνες θαλάσσης  ναι διαβάσατε καλά αυτά τα μακρόστενα όστρακα που τα χρησιμοποιούμε εδώ στη χώρα μας για δόλωμα στο ψάρεμα!!!!  μαριναρισμένες με σκόρδο .

*  Το πρώτο τραπέζι  με τα tapas ……στρώθηκε στη Βαρκελώνη  και στη τοποθεσία  Pueblo Español ( Πουέμπλο Εσπανιόλ)  που είναι μια  μικρογραφία ενός   παραδοσιακού  ισπανικού χωριού . Χτίσθηκε το 1929 για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης  και από τότε παρέμεινε ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης .


* Και το δεύτερο τραπέζι με τα υπέροχα tapas …..στρώθηκε  σε ένα παραλιακό εστιατόριο  πίσω από το ενυδρείο της Βαρκελώνης .