Ονομάζεται «Historische Wurstküche» και είναι «το
πιο παλιό fast-food » στον κόσμο αφού ψήνει και
σερβίρει ασταμάτητα από το 1135 μ.χ τα περίφημα λεπτά
λουκάνικα του Ρένγκενσμπουργκ με συνοδεία ξινού λάχανου
τουρσί ,γλυκιάς σπιτικής μουστάρδας και χειροποίητου σπιτικού
ψωμιού . Βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης του Regensburg στη Γερμανία
και στη βάση της πέτρινης γέφυρας (Steinerne Brücke) του ποταμού Δούναβη ,
όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να καθίσετε έξω στους ξύλινους πάγκους
που διαθέτει το κατάστημα και να απολαύσετε τα νοστιμότατα
λουκάνικα ρεμβάζοντας τα νερά του Δούναβη που κυλάνε ορμητικά
από μπροστά σας . Συνομιλώντας με την Μπρίγκιτε Λάνζινερ τακτική θαμώνα
του «Historische Wurstküche» μου είπε πως από έγγραφα που βρεθήκαν έμαθαν πως το μαγαζί αυτό είχε και δυο διάσημους πελάτες τον
σύνθετη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και τον νομικό , ποιητή
και πεζογράφο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε !!!!
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015
ΓΡΑΝΙΤΗΣ- ΔΡΑΜΑΣ : Jour fix στο …… «Χάνι» των γεύσεων !!!!!
Ο Γρανίτης είναι ένα πανέμορφο
γραφικό ορεινό χωριό του Δήμου Νευροκοπίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων. Γραφικά σπίτια από πέτρα, ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο και κυρίως
ένα άκρως καθαρό κλίμα αποτελούν το μυστικό συνδυασμό της γοητείας
του...Μάλιστα το υγιεινό κλίμα του Γρανίτη ήταν ήδη περιζήτητο
από την δεκαετία του '50 και λειτουργούσε για πολλά χρόνια στη περιοχή
σανατόριο .Στις τελευταίες στροφές του Γρανίτη ( που μέχρι τις αρχές
του ΄80 θεωρείτο παραμεθόριος περιοχή , υπήρχε η
αντίστοιχη μπάρα μ’ εκείνη του Εχίνου
Ξάνθης και για να περάσεις έπρεπε να
έχεις γραπτή άδεια από τη Στρατιωτική
Διοίκηση Δράμας ) πηγαίνοντας για το
Νευροκόπι και αριστερά του δρόμου θα
συναντήσετε την ταβέρνα «Το Χάνι» όπου τον χειμώνα μπουμπουνίζει το τζάκι και την «βαρέλα»
(χειροποίητη σόμπα) και σερβίρει στο κόσμο σούπες
, μοσχαράκι με λαχανικά, και φασολάδα .
Η λίστα των γεύσεων όμως δεν σταματά εδώ , συνεχίζεται με νοστιμότατα κρέατα στα κάρβουνα , το εξαιρετικό
χειροποίητο λουκάνικο του με
γέμιση πράσου και μικρών κομματιών
κρέατος , φρεσκότατες σαλάτες από τον μπαχτσέ του ιδιοκτήτη , και φυσικά
τις γλυκύτατες πατάτες από τα εύφορα χώματα του Νευροκοπίου .
Βαρκελώνη : Jour Fix με ισπανικές παέγιες !!!
Αφού γευτήκαμε τα νοστιμότατα tapas συμφωνήσαμε όλοι στη παρέα την επόμενη μέρα να
διοργανώσουμε ένα ακόμη jour fix στη γη της Καταλονίας αυτή τη φορά με το διάσημο ισπανικό έδεσμα την παέγια ( paella). Κλείσαμε λοιπόν τραπέζι σε ένα εστιατόριο κατά μήκος της γνωστής
οδού Las Ramblas και αφεθήκαμε να μας κυριεύσουν οι ερεθιστικές γεύσεις και τα υπέροχα χρώματα
από τις μοσχοβολιστές παέγιες .
Η Ισπανική κουζίνα φημίζεται
για τα πλούσια συστατικά της και τις υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις που
ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Το τυπικό πιάτο της Ισπανίας είναι η Παέγια ( paella). Αν και θεωρείται το τυπικό ισπανικό έδεσμα στην πραγματικότητα η
ύπαρξή του μάλλον οφείλεται στο πέρασμα των Μαυριτανών από την Ισπανία
Πρόκειται δηλαδή για συνταγή με αραβικές καταβολές. Η παέγια στην ουσία είναι
ένα πιλάφι από ρύζι με σαφράν , μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας ή συνηθέστερα,
θαλασσινά και λαχανικά , συχνά περιέχει κοτόπουλο χοιρινό κρέας ή κουνέλι .
Δοκιμάσαμε στην Βαρκελώνη τριών ειδών παέγιες την Paella de Carne, την Paella Mexicana, και την Paella de Verduras (πραγματικά θεϊκές γεύσεις !!!!) τις οποίες συνοδεύσαμε με κρύα σανγκρία
(κόκκινο κρασί με φρούτα) και μπυρα San Miguel . Τα σχόλια δικά σας ……
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015
KATΑΛΟΝΙΑ : Jour fix ...... με tapas ( η ιεροτελεστία ......των tapas) !!!!!!
Το είχα
κατά νου όταν βρεθώ στην πανέμορφη Καταλονία
να διοργανώσω ένα jour fix με συνοδεία πεντανόστιμων tapas . Αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους που έχουν
επισκεφθεί την περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη ,Βαλένθια, Τσιρόνα) κι έχουν
δοκιμάσει την κουζίνα της είναι η απέραντη ποικιλία των μεζέδων, τα περίφημα tapas που είναι μικρές μερίδες με γεύσεις θαλασσινών , λαχανικών και κρεατικών . Τα tapas δεν είναι απλά ορεκτικά,
είναι ουσιαστικά μια ιεροτελεστία για αυτόν που τα δοκιμάζει με τη συνοδεία
ενός ποτηριού καλού κρασιού ή μιας κρύας μπύρας ( η San Miguel είναι η καλύτερη κατά την προσωπική μου γνώμη ) . Η λίστα με τα tapas είναι πραγματικά ατελείωτη
, επιλέξαμε
και δοκιμάσαμε το παραδοσιακό χοιρινό χαμόν , γεμιστά
καλαμαράκια , τον ισπανικό πατατοκεφτέ «Bombes de la Barceloneta» με πικάντικες σάλτσες aioli και bravas από πάνω , το «Patatas amb queso y chorizo» (πατάτες με λουκάνικο τσορίθο) , το « Spaguetti de Carabasso Amb Pesto» ( ζυμαρικά με
μια ελαφριά σάλτσα πέστο από πάνω ,κουκουνάρι και φέτες ισπανικού κατσικίσιου τυριού ) , «Pa amb tomàquet» (είναι το ψωμί
αλειμμένο με ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο) , το «Queso Fresco y Chorizo» (μέσα σε πήλινο
λιωμένα τυριά και αλλαντικά ) και
τέλος τους σωλήνες θαλάσσης ναι διαβάσατε καλά αυτά τα μακρόστενα όστρακα
που τα χρησιμοποιούμε εδώ στη χώρα μας για δόλωμα στο ψάρεμα!!!! μαριναρισμένες
με σκόρδο .
* Το πρώτο τραπέζι με τα tapas ……στρώθηκε στη Βαρκελώνη
και στη τοποθεσία Pueblo Español ( Πουέμπλο
Εσπανιόλ) που είναι μια μικρογραφία ενός παραδοσιακού ισπανικού χωριού . Χτίσθηκε το 1929 για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης και από τότε παρέμεινε ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα
της πόλης .
* Και το δεύτερο τραπέζι με τα υπέροχα tapas …..στρώθηκε
σε ένα παραλιακό εστιατόριο πίσω από
το ενυδρείο της Βαρκελώνης .
Ετικέτες
Βαλένθια,
Βαρκελώνη,
Καταλονία,
τάπας,
appetizers,
bravas,
chorizo,
Queso Fresco y Chorizo,
Spanish cuisine,
tapar,
tapas
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015
Κωνσταντινούπολη : Jour fix στο εστιατόριο "Hamdi" με την απίθανη θέα στον Κεράτιο κόλπο
O Hamdi
Arpacı ήλθε από την πόλη της Urfa,
στην Κωνσταντινούπολη προς το τέλος της δεκαετίας του 1960, και εκεί σε
μια γωνιά του Eminonu έστησε το πλανόδιο πάγκο του με μια μικρή
σχάρα προσφέροντας νόστιμες σπεσιαλιτέ από κεμπάπ στους
περαστικούς . Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των πελατών του,
στάθηκε η αιτία για να εγκαταλείψει τον υπαίθριο αραμπά του
και να φτιάξει το πρώτο
εστιατόριο Hamdi .
Συνέχισε να παρασκευάζει με τις ίδιες αυθεντικές συνταγές τα
υπέροχα κεμπάπ και τους κεφτέδες του , προσφέροντας παράλληλα στον
επισκέπτη ένα απαράμιλλο τοπίο της Κωνσταντινούπολης, όπου η θέα είναι
μοναδική , μπροστά σου ξεδιπλώνεται η ομορφιά
του Eminonu, η γέφυρα και ο Πύργος του Γαλατά , το Sultanahmet, και ο γοητευτικός Βόσπορος, αλήθεια τι
άλλο να ζητήσεις !!!! Ήξερα πως για να μπορέσεις να επισκεφτείς το
εστιατόριο Hamdi έπρεπε πρώτα να κάνεις κράτηση , έστειλα το e-mail
και πήρα την επιβεβαίωση της κράτησης μου που ήταν για την επόμενη ημέρα
στις 9 το βράδυ . Το βρήκα πολύ εύκολα , κατέβηκα από το πύργο του Γαλατά
πέρασα την ομώνυμη γέφυρα και δίπλα από την Αιγυπτιακή Αγορά
μερικά μέτρα δεξιότερα βρίσκετε το «Hamdi
Locandasi» .
Θα συνέστηνα λοιπόν σ’ αυτόν που θέλει να απολαύσει ένα ξεχωριστό jour fix στη ταβέρνα του Χαμντί να κάνει πρώτα κράτηση για να μπορέσει να βρει
τραπέζι δίπλα στη μεγάλη τζαμαρία του μαγαζιού απ’ όπου θα έχει μια
φανταστική πανοραμική θέα της Κωνσταντινούπολης με τον Κεράτιο κόλπο σε πρώτο
πλάνο και με τα περισσότερα αξιοθέατα της Βασιλεύουσας να βρίσκονται
μπροστά σας . Το φαγητό ήταν εξαιρετικό , η εξυπηρέτηση
γρήγορη και το προσωπικό πολύ φιλικό.
*
Όσο για τη παρέα τι
να πω κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια , έχει δέσει η «χημεία» μας όλα
αυτά τα χρόνια και απολαμβάνουμε τα καλύτερα σε κάθε μας ταξίδι .
Tips : Όπως
είπαμε το εστιατόριο “Hamdi” βρίσκεται στη περιοχή του Εμίνονου
δίπλα από την Αιγυπτιακή αγορά των
μπαχαρικών Kalcin Sokak 17, Tahmis Caddesi, Eminonu, και το
τηλέφωνο για να κάνετε τη κράτηση σας είναι
+90.212.5280390
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)